2012. április 18., szerda

Játszva tanulni - Logico

Ki ne emlékezne gyerekkorából a Mi micsoda? ismeretterjesztő könyvekre, én a mai napig rettegek miattuk a múmiáktól :-D Ma már kapható a junior változatuk is (bővebb infó a kiadó honlapján IDE KATTINTVA), ami számtalan témában kapható és segít a sokszor tanácstalan szülőknek választ adni a kicsit - sokszor zavarba ejtően nehéz - kérdéseire (mi már keményen benne vagyunk a "miért? - korszakban" :-D). Ez most szigorúan gyerek-post, akit nem érdekel, ne kattintson a Tovább-ra! ;-)





Igazán fontosnak és jónak tartom az internetet, magam is függő vagyok, de az egyáltalán nem tetszik, hogy a "szimpla" olvasást, a kézzel fogható, lapozható könyveket tulajdonképpen lassan kiszorítják a gépek... már nem divat az olvasás, az információkat készen kapjuk, dőlnek a TV-ből és a netről, a gyerekek lassan elveszítik a képzelőerejüket. Ismerek olyan 3 éves kislányt, akinek nincs türelme (!) végigvárni egy mese felolvasását... 
Bár a könyv egyre drágább, úgy gondolom, hogy örök értéket képvisel és a gyerekek életében nagyon fontos helyet kell, hogy betöltsön! A Mi micsoda? sorozat könyvei nagyszerűen alkalmasak arra, hogy a mesekönyvek mellett kielégítsék a kicsik (és nagyobbacskák) tudásszomját. Ezek a könyvek üzletben 2700-3000 Ft-ba kerülnek, de online rendelés esetén a kiadó oldalán jóval olcsóbban lehet hozzájutni!

De ami miatt a post igazából született, az a Tessloff-Babilon Kiadó egy másik terméke, a Logico. Kislányom még csak 2 és fél éves, de mivel (minden elfogultság nélkül mondom) borzasztó okos, anyukám (aki óvónő) úgy gondolta, Húsvétra meglepi a kiscsoportos (3-4 éves) korosztálynak valóval. 
Sophiáról tudni kell, hogy nagyon korán kezdett beszélni, 12 hónaposan már szavakat mondott érthetően, másfél évesen rövid mondatokban, kétéves korára összetett mondatokban beszélt. A hét napjait, az év hónapjait elsorolja, számtalan dalt, mondókát tud. 10-ig hibátlanul számol, a színeket tévesztés nélkül felismeri. Imád rajzolni és színezni és nagyon ügyes is (a korosztályára jellemző "fészekminta" helyett a látott dolgokat lerajzolja - sünit, harangot, katicát - méghozzá felismerhetően!) . A megfigyelőképessége annyira jó, hogy sokszor teljesen ledöbbenek, miket vesz észre és hasonlít össze! Egyszerű angol kifejezéseket tud és használ is helyesen (pl. jó éjszakát, jó reggelt, jó étvágyat stb.). Szokták mondani, hogy "mert olyan sokat foglalkozom Vele" - ami persze igaz is, de úgy gondolom, hogy ezekhez a készségekhez és képességekhez kell egy alapvető hajlam, illetve az, hogy akarjon és szeressen tanulni. Én az Ő saját ütemében "tanítom", az angolt például azért kezdtem el, mert észrevettem, hogy a klipekből hibátlanul visszamond idegen nyelvű kifejezéseket...



Na de térjünk vissza a Logicóra! Ez egy innovatív tanulójáték, mely a következő területek fejlesztéséhez kínál játékos gyakorlatokat: érzékelés, koncentráció, mennyiségek és színek ismerete, térbeli tájékozódás, nyelvi kifejezésmód, tárgyi információk, valamint hozzárendelések és analógiaképzés révén logikai összefüggések keresése.Kétféle korosztálynak készül, a Logico Primo óvodásoknak, a Piccolo pedig iskolásoknak. Egy-egy csomag 16 feladatkártyát tartalmaz, a kártyák kerettel együtt használhatóak. A keret könnyen kezelhető, fejleszti a vizuális észlelést, a szem- és kézkoordinációt. A kerethez rögzített korongok tologatásával jelölhető be a helyes megoldás. A kartonlapokra így nem kell írni, újra és újra felhasználhatóak. A korong tologatása a kötött pályán kiválóan alkalmas az írás előkészítéshez. 

Feladatkártya és megoldások

Különböző témákra épülnek a feladatkártya csomagok pl. farm állatai, cirkusz, napszakok, évszakok stb. és komolyan mondom, telitalálat! Ahogy anyu gondolta, Sophie egyből rákapott az újfajta szórakozásra, abba sem akarja hagyni, hétvégén az imádott biciklizés helyett is inkább a logicózást választotta :-)

Persze közben folyamatosan magyaráz :-)

Simán megoldja a komplexebb gondolkodásra alapuló feladatokat is, mint pl. amikor a homokvárakat kell összepárosítani azzal a homokozó formával, amivel készítették vagy különböző formájú ajándékcsomagokat kell összepárosítani azzal a játékkal, ami benne lapulhat.


Örül, mert sikerélménye van, én meg büszkén dülleszthetem a mellkasom :-) de viccet félretéve tényleg nagyon ajánlom a Logicót, a rengeteg Barbieja, pónija, plüssállata, főzőcskéző játékai stb. (amiket egyébként ugyanolyan fontosnak tartok játék szempontjából) mellett ez egy igazán érdekes és értelmes dolog, mellyel játszva tanulhat!

Az ára elég borsos, a keret (de ezt ugye egyszer kell megvenni) 3500 Ft körül mozog, a 16 db-os feladatkártya csomag 1500 Ft körül, de a kiadó oldalán ezekre is vonatkozik a kedvezményes online ár!


Ismertétek már a Logicót? Hogy tetszik?










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése