2012. február 18., szombat

Dolgozó anyák, dolgozó babák :)

Nem csapok át politikai témákba, ne aggódjatok! :) Viszont mivel a héten az alábbi fotó bejárta az internetet, gondoltam utánanézek ki is az a Licia Ronzulli.



A 36 éves olasz hölgy az Európai Parlament környezetvédelemmel, egészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottságaiban dolgozik és bizony nem először jelent meg kislányával együtt az ülésteremben - viszont a kis Vittoria most először szavazott :)
A pici másfél évesen profi politikusnak számít, ugyanis már 6 hetes korában édesanyjával tarthatott szavazni - hordozókendőben!


"Azért vagyok itt a lányommal, Vittoriával, hogy minden egyes olyan nőre felhívjam a figyelmet, aki nem tudja összeegyeztetni a gyermekvárást és a munkát, a szakmai és a családi életet" - fogalmazott a képviselőnő - "Több elkötelezettséget szeretnék látni ezen a téren az európai intézményektől, kezdve az Európai Parlamenttel, hogy mind a ketten teljes életet tudjunk élni."
 Ő egyébként azt a szabályt használta ki, miszerint az európai parlamenti képviselőknek joguk van gyermekükkel együtt részt venni az üléseken.
Azért elég unalmas ez a politika... :)
Na mi az ami minden kisbabát egyformán érdekel? Hát a mobiltelefon! :)
Anya szavaz, baba rajzol :)
Nem ő az egyetlen anyuka, aki gyermekével együtt jelent meg az ülésteremben, korábban már a dán Hanne Dahl is letett maga mellé az íróasztalára egy kis Hello Kitty-s csomagot :)


Természetesen nem szeretnék politikai fejtegetésbe bonyolódni (bár tudnék...), de az azért meglehetősen gondolatébresztő információ, hogy az Európai Unióban van olyan tagállam is, ahol nemrég mindössze 14 hét  fizetett szülési szabadságot adtak az anyáknak (majd ezt 20-ra emelték).

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. 1. Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bent ülnek 6-8 órát az üléseken! Egy-egy szavazás elég rövid, ezen kívül bármikor ki tud menni, ha akar. Mondjuk én megnézném a közel ülő szemüveges bácsik arcát, ha teli a pelus a kis Vittorián :)

    2. Ez egy kivételes helyzet, nyilván sok másban is az, nem csak ebben. Pontosan erre akarta felhívni a figyelmet, hogy nem normális, ha egy pici gyereknek kényszerből külön kell lennie az anyukájától.

    3. Kint mondjuk egyáltalán nem jellemző a bölcsi, au-pair van a kicsikkel, mert megengedhetik maguknak. Az más kérdés, hogy így nem igazán az anyuka neveli a gyermekét.
    Kint sem mindenki megy vissza dolgozni, ennyi a FIZETETT szabadságuk, ha megengedhetik maguknak, természetesen otthon maradnak ők is, de sokkal karrieristább a felfogás, mint pl. nálunk, nyilván mert nincs olyan szociális rendszer, mint mondjuk Magyarországon (bár arról is beszélhetnénk mire elég a 25 ezer Ft GYES...)
    Én azért vagyok szerencsés, mert tudok dolgozni "gyereknevelés" mellett is, sőt nem is megy oviba 3 évesen, majd csak következő évben!

    VálaszTörlés