2012. január 18., szerda

A köröm esztétikai hibáinak elkendőzése

A köröm mechanikai sérülései nagyon csúnya és hosszan elhúzódó esztétikai változást okoznak. Hiába erős ez a szarréteg, az ütés, nyomás hatásainak ugyanúgy ki van téve, mint bőrünk. Mi történik ha megütjük magunkat? Belilul, véraláfutásos lesz. Ugyanez történik a körmünkkel is (és az alatta levő szövetekkel), amikor ütés, nyomás éri, csakhogy amíg a bőrünkön néhány nap alatt felszívódik a csúnya nyom, a körömnél ez lenövésig (!) megmarad. Így két lehetőség adódik, ha ilyesmi történik velünk; vagy hagyjuk és együttélünk jó sokáig (hónapokról van szó!) ezzel a csúnyasággal, vagy megpróbáljuk elkendőzni - ami főleg nyáron fontos, hiszen ki szeret lilásfekete körömmel strandra menni vagy szandált húzni?!
A következőkben a saját lábamon mutatom be egy tavaly nyári, szerencsétlen balesetből adódó körömsérülésemet, kép is lesz, úgyhogy csak erősebb idegzetűek olvassanak tovább!
Augusztus elején történt, hogy egy szalonnasütő mellett ültünk, a férjem lába az egyik terméskövön volt, az kifordult alóla és a nagylábujjamra esett. Hát ne tudjátok meg milyen érzés volt... napokig hozzá sem lehetett érni, sőt abban sem voltam biztos, hogy megmarad a körmöm, de aztán amikor a fájdalom mérséklődött és le tudtam mosni a körömlakkot, láttam, hogy annak rendje és módja szerint belilult az ütés helyén, vagyis a körömágytól indulva több, mint a fél körmöm sötétlilára váltott. Erről sajnos már nincs fotó (vagy szerencsétekre :D), de a jelenlegi helyzetet nemsokára megmutatom. Telt múlt az idő, 2 hónapig szinte semmi változás, aztán december környékén észrevettem, hogy talán végre kezd lenőni a véraláfutás. Mivel én télen-nyáron lakkozom a lábkörmömet is, folyamatos kontroll alatt volt, de csak a napokban lett nyilvánvaló, hogy bizony az összezúzott köröm elhalt és alatta új köröm növekszik, viszont mivel nem az egész körmöt, hanem csak az alsó részét érte az erős ütés, nem vált le egészben, hanem megmaradt és az új köröm tolja előre fokozatosan és úgy fog leesni. Ez sem sokkal jobb annál, hogy leválik egészben, hiszen így is lesz egy hosszú időszak, amikor a régi már nem lesz fent, az új viszont még nagyon rövid lesz, nem takarja az ujjamat teljesen, erre csak a köröm porcelánból való ideiglenes megépítése lesz a megoldás, de addig is amíg fél egészséges és fél beteg körmöm van, el lehet kendőzni a nagyon is szembetűnő esztétikai hibát. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy gombás vagy egyéb fertőzésekből adódó elváltozások esetén nem szabad ilyen módszereket alkalmazni, hiszen ott a körömnek lélegeznie kell, eszünkbe se jusson lakkot vagy bármi mást használni!

És akkor jöjjön a kép:

A félhold alakig tart az új köröm, a többi az elhalt rész, de ugye kétoldalt még "kapaszkodik" a körömszéleken, így nem esett le. A véraláfutás egy része még mindig látható (szép, mi? :D), de szerencsére már nem lila, hanem "csak" vörös.
Amit tettem: az elhalt rész felületét finoman átreszelgettem, hogy minél vékonyabb legyen, illetve hogy ne legyen túl nagy eltérés a két körömrész között. Így is marad természetesen egy kis hézag, ezt ún. ridge filler (hézagkitöltő) lakkal korrigálom. Ez a fajta lakk arra hivatott, hogy ilyen vagy ehhez hasonló esetekben a köröm bemélyedéseit kitöltse, hogy aztán a rákerülő lakk szépen terüljön, mint egy egészséges körmön.
A következő képen jól látható, ahogy a hézagkitöltő lakk beül a két köröm közötti bemélyedésbe, kitölti az egyenetlenséget. Az ilyen körömlakkok fő összetevő között szerepel a selyem. Enyhe fedést is biztosít, így az elszíneződéseket is halványítja.












 A felhasznált anyagok:
Lovely Nail Care Ridge Filler
AVON Naiwear Pro (Perfectly Flash)



Lakkozás után már csak nagyon - nagyon közelről látszik egy icipici különbség (a "félhold mentén egy halvány törés a lakkban) az egészséges és sérült lábujj között (a lábaim a száradást gyorsító spray-től olyan fényesek):

Egészséges oldal

Sérült oldal
Íme a látszatra tökéletes, nude lábacskák :)



A következő pedikűrös témájú postban egy sokakat érintő problémáról, a száraz, berepedező sarokról lesz szó!

9 megjegyzés:

  1. Ez fájdalmas lehetett! :O
    De tényleg alig látszik, ügyesen megoldottad.
    Egy körömmatricával teljesen láthatatlan lenne, de így sem mondanám meg, miken mentél át.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg az volt, de nagyon!
    A körömmatrica túl egyszerű megoldás lenne egy pedikűrös számára :)

    VálaszTörlés
  4. Úgy gondoltam, hogy erre rá egy kis virág, vagy valami más minta. Nem ez a megoldás helyett ;)
    Pár hete én meg az erkélyajtót csaptam rá az ujjaimra, pont a körömágynál..
    Az egyik főleg nagyon necces, nem vagyok benne biztos, hogy megmarad...

    VálaszTörlés
  5. Jól megoldottad, és ráadásul már ezt is tudom legalább, hogy mit kell tenni ilyenkor! És ugyanilyen papucsom van :P

    VálaszTörlés
  6. Ani, az "egy kis virág" TALÁn most már működne, de úgy képzeld el a dolgot, hogy a "félhold" alatti rész végig feketéslila volt eddig, azt a részt eltávolítottam (csak nem írtam le hogyan, mert azt tényleg nem kellene kipróbálnia senkinek otthon, aki nem ért hozzá), szóval arra egy bazi nagy virág sem lett volna elég! :)
    Uh, Te sem vagy semmi erkélyajtó ügyben! :O

    CRaPTRaSH, jó kis pacsker, ugye? :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is volt egy ilyenem régen, nekem nem lett ilyen hézag. Az új köröm a régi alatt nőtt, majd leesett. Szerencsém volt. Kb 3-4 hónap volt a procedúra :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hézag attól lett, hogy eltávolítottam a véraláfutás maradványait a két köröm közül (ezt nem taglaltam a postban :D)

      Törlés
  8. ez tényleg nagyon fájhatott.......de gyönyörűen kijavítottad:)))

    VálaszTörlés