2011. július 22., péntek

Mit kenünk magunkra? 1. Izzadásgátlás

A Mit kenünk magunkra? szintén egy sorozat lesz a blogban, melyben górcső alá veszem napi használatú kozmetika termékek összetevőit. 

Nyár lévén az izzadásgátlás lesz az első téma és elsőnek egy olyan izzadásgátló deót "teszteltem", ami két szempontból is érdekes. Az egyik a sok szintetikus, nem éppen bőrbarát összetevő, a másik pedig a szőrnövekedés gátló funkció, ami számomra eléggé kérdéses. Leszögezném előre, hogy nem az Avon-t szeretném "bemártani" (hiszen én magam is foglalkozom Avon termékekkel), semmiféle rossz szándékom nincs ezzel a bejegyzéssel, egyszerűen jelenleg ez a deo volt a fürdőszobapolcon. Ha bármelyik másik izzadásgátló termék címkéjét megnézitek, hasonló összetevőkkel fogtok találkozni, már csak azért is, mert ma az alumínium sóin kívül nemigen ismert más, hatékony izzadásgátló anyag :(

És akkor jöjjenek az összetevők (pirossal írtam hozzá a magam mondanivalóját): 

 

Skin So Soft Soft&Smooth 
Szőrnövekedést késleltető, izzadásgátló golyós dezodor

Aqua
Víz

Aluminium Chlorohydrate
Izzadáscsökkentõ (antitranszspiráns)
Szintetikus anyag, a test természetes működésébe durván beavatkozik, a verejtékpórusokat elzárja, gyulladást okozhat, kiütés, viszketés lehetséges, textilszálakat rongálja.

Isopropyl Palmitate
Olajkomponens, visszazsírozó
A palmitinsav származéka (sok zsír összetevõje), komédót (faggyúdugasz a bőrben) okozhat
Pálmaolajból előállított bőrpuhító és sűrítő anyag. Pattanásokra hajlamos bőrűeknek jobb kerülni, mert potenciális pórus eltömítő.

PPG-15 Stearyl Ether
Emulgeátor anyag, a bõrt védi a kiszáradástól és cserepesedéstõl
Szintetikus anyag, nem tartós hatás, nehezen bomló
Az emulgeátor funkciója, hogy a vizes és zsíros összetevőket "összetartsa", hogy azok a készítményen belül ne váljanak szét.

Steareth-2
Viaszszerű felületaktív anyag és emulgeálószer.

Steareth-20
Emulgeátor, gél- és gyöngyfényképzõ
Szintetikus anyag

Parfum
Illatanyag

Propylene Glycol
oldódáskönnyítõ, nedvesen tartó krémekben és bõrápolókban
Szintetikus anyag, ritkán allergén
Popsitörlők alapanyaga is!

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
Hidrogénezett ricinusolaj
Zsírkomponens

Butyrospermum Parkii Butter Extract
Shea vaj, vagy karitévaj, amelyet a shea diófából nyernek.
A shea vaj bőrápoló hatású, és a bőrt selymessé teszi.
Ezért nagy - nagy pirospont, a sheát nagyon szeretjük ;)

Urea
Karbamid
Nedvességmegkötõ, sebgyógyító, bõroldó
Szintetikus anyag, a szaruréteg vízmegkötõ képességét növeli
Természetes módon a vizeletben található, de a kozmetikumokban mesterségesen előállított ureát használnak. Kis mennyiségben hidratáló, vízmegkötő anyag, nagyobb mennyiségben azonban gyulladást okozhat. 

Hydrolyzed Soy Protein
Lebontott szójafehérje
Hidratáló anyag
Bőr- és hajkondícionáló, vízmegkötő hatású

Salicylic Acid
Kémiai hámlasztó, gyulladáscsökkentő
Szalicilsav, vagy BHA (beta hidroxy acid). Pattanások és mitesszerek ellen az egyik leghatásosabb ma ismert helyileg (vagyis a bőrön) használt összetevő. Egyrészt az AHA savakhoz hasonlóan kémiai hámlasztó, azonban  nem vízben, hanem zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében is hámlasztani, ezzel mintegy "kitisztítva" azokat. A szalicilsav hatásos gyulladáscsökkentő is, ami szintén fontos a pattanások kezelésében.

Simmondsia Chinensis Oil
Jojoba olaj
Természetes növényi olaj, melynek a szerkezete nagyon hasonló az ember által termelt faggyúhoz (sebum). Kiváló összetevő a pattanásokra hajlamos bőr számára, mert képes csökkenteni a fattyú termelést az acne kezelésektől kiszárított bőrben (sokszor a túlszárítás nagyobb faggyú termelésre ösztönzi a bőrt). A jojoba olaj kiváló tisztító, lemosó összetevő is, ugyanis feloldja a fölösleges faggyút, és ezáltal vízzel lemoshatóvá teszi azt. Mind a zsíros mind a száraz bőr számára remek bőrpuhító és hidratáló anyag. A fenti tulajdonságain túl a jojoba olaj gyulladás csökkentő és antioxdiáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
Szintén nagy piros pontot érdemel ezért!

Hamamelis Virginiana Extract
A nagy levelű csodamogyoró (varázsdió) kivonata. 
Tonikokban gyakran használt szövet összehúzó. 
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van. 
A harmadik piros pont, már kitesz egy kis 5-öst (vagy hogy is volt általánosban? :D)

Cetearyl Alcohol
Zsíralkoholok keveréke. 
Zsíralkohol, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító és sűrítőanyagként használnak a kozmetikumokban. 
A zsíralkoholoknak ellentétben a „normális” alkoholokkal (pl. ethylalcohol) nincs szarító és irritáló hatása a bőrre.

Dimethicone
Szilikonolaj
Szintetikus anyag, hajápolók hatását zavarhatja

Saccharomyces Lysate Extract
Élesztő
Beta-glucan nevű vegyület forrása, ami antioxidáns hatású.

Salix Alba Bark Extract
Gyulladáscsökkentő
Fehér fűzfa kérgének kivonata, Szalicil tartalma révén az aspirinhez hasonlóan 
gyulladáscsökkentő hatása van.
Megint egy piros pont!

Az anyagokat a http://kozmetikaportal.hu/ és a http://kremmania.hu/ weboldalak összetevő keresői segítségével ollóztam össze.

Őszintén szólva azért álltam neki egyenként kibogarászni az összetevőit, mert az összes kozmetikai ismeretem birtokában sem értettem, hogy 349 Ft-ért hogyan is kaphatok én szőrnövekedés gátló dezodort... a választ most sem igazán tudom, de meg merem kockáztatni, hogy a rengeteg, a bőr normális funkcióit gátló összetevőnek együtt lehet ilyen fajta hatása is. 

És hogy a termék jó oldalát is kiemeljem, az Avon SSS Soft&Smooth Szőrnövekedést késleltető izzadásgátló dezodorja finom illatú, izzadásgátlás szempontjából csillagos 5-ös, de a hónaljam még sajnos mindig sűrűn szorul szőrtelenítésre :D

És hogy mit ajánlok a szintetikus anyagokat tartalmazó deók helyett?
Hát ez egy nehéz kérdés, mert ahogy már említettem, az alumínium sókat tartalmazó készítményeken kívül nincsenek igazán hatásos izzadásgátlók. Ennek ellenére sokféle természetes összetevőkből álló terméket lehet kapni. 
Amiket én kipróbáltam, azok a DM-ben kapható Alverde termékek. 

Ezek nem tartalmaznak alkoholt, szintetikus összetevőket, alumíniumsókat sem. Nekem illatra a tengeri ásványos deo jött be (kapható még körömvirágos is), de sajnos ahogy beköszöntött a nyár, hatástalannak bizonyult :( később láttam a polcokon új illatokat, mint pl. a citrusos-zsályás, ez már pumpás változat, az illata isteni finom, volt szerencsém anyukáméknál kipróbálni - nyár végén biztosan beszerzem magamnak is!




Update! Végül annyira elégedett voltam az Avonos deo izzadásgátló hatásával, hogy azóta már érkezik hozzám a következő is ;)

1 megjegyzés:

  1. Jsj nagyon jó a blogod, látom ez egy régebbi bejegyzés, de sebaj! Én is pont most írtam az izzadásgátlókról, én is igyekszem figyelni az összetevőket! Nagyon tetszik a blogod, iratkozom is! :-)

    VálaszTörlés