2011. november 12., szombat

Babák és mamák a sztárvilágban

A hétvégére egy olyan összeállítással készültem, melyben kedvenc sztáranyukáimat láthatjátok gyermekeikkel és mivel ehhez a témához passzol, a babahordozásról is szó lesz.

A celebekre leginkább úgy tekintünk, mintha nem is földi halandók lennének, lessük minden lépésüket, mit hordanak, kivel járnak, milyen eseményen és milyen kreációban jelennek meg stb., de egyvalamiben biztos, hogy ugyanolyanok, mint mi, "egyszerű" emberek; kismamaként bizony ők is küzdenek a plusz kilókkal, nekik is vizesedik a lábuk, többszörösére nő a cicijük... és az is teljesen mindegy, hogy a helyi kórház ügyeletén vagy a legtrendibb los angeles-i klinikán szüli meg valaki a babáját, az ANYASÁG mindig és mindenhol ugyanazt jelenti!


Kezdjük a divatikonnak is számító Sarah Jessica Parkerrel, a Szex és New York méltán népszerű sztárjával. A most 46 éves színésznő férje Matthew Broderick, kisfiuk, James Wilkie 2002-ben született, másodjára azonban SJP nem tudott teherbe esni, így ikerlányaikat (Marion Loretta és Tabitha) már béranya hozta világra 2009-ben ( talán ezért nem lehet kismamafotót találni róla :( )

Sarah Jessica és kis(nagy)fia

James Wilkie-vel és az egyik ikerlánnyal kenguruban kifelé fordítva (szigorúan tilos!) - ezért nagyon sok mínusz pont :(
Szupertrendi ikerbabakocsi

A lányokkal
És egy kis ráadás a hiányzó kismamafotó miatt :) SJP kislányként:


A következő személyes kedvencem az örökifjú énekesnő Gwen Stefani, aki mit sem veszített kislányos bájából kismamaként és anyukaként. A (már???) 42 éves Gwennek és férjének, a szintén zenész Gavin Rossdale-nek 2006-ban született kisfia, Kingston, majd 2008-ban a második gyermek, Zuma Nesta.

A kismama Gwen Stefani

Zuma és anyukája

Kingston-nal

A sztárok is járnak játszótérre :)
A KIHAGYHATATLAN Angelina Jolie, akinek "gyerekgyűjtő akcióit" néha már túlzásnak tartom, de akkor is imádom (Braddel együtt :D):


Angelina-kismama, akinek terhessége alatt (is) rengeteget foglalkozott a média a soványságával...

A gyönyörű Shilou és a gyönyörű édesanya

Angelina és Brad az ikrekkel
A külön-külön is ikonnak számító pár duplán is nagycsaládos három örökbefogadott (Maddox, Pax és Zahara) és három saját (Shilou, Knox és Vivienne) gyermekével.
Maddox és Brad

Kedvencem; Angelina és Maddox ahogy a világhírű Annie Leibovitz látta

Angelina és Zahara

Brad és Zahara

Az angyalarcú Shilou apával

Megacuki: Shilou és az ikrek egyik fele

Angelina, Shilou és az ikrek

Az ikrek; Knox és Vivienne

Pax és Brad
Kedvenceim közül is kedvenc, a gyönyörű Milla Jovovich. A most 36 éves modell, színésznő 2003-ban állapodott meg Paul W. S. Anderson mellett, 2007-ben pedig megszületett kislányuk Ever Gabo, aki a csodaszép Milla pontos mása :)

Milla, aki büszkén vállalta a kismamaként felszedett plusz kilókat és anyukaként sem az edzőteremben töltötte idejét, hogy minél előbb visszaszerezze a terhesség előtt formáját

Gyönyörű; Milla és Ever baba
Milla és Ever a GAP-nek pózol

Annyira szépek <3


A latin díva, Salma Hayek az élő példa rá, hogy eredeti formájánál több mérettel nagyobbként is szép kismama lehet valaki:


Salma mama és a kis Valentina Paloma első hivatalos fotója


Jessica Alba a legtöbb sztármamához képest meglehetősen fiatalon lett édesanya. A gyönyörű színésznő 2008-ban, 27 évesen hozta világra kislányát, Honor Marie-t, idén nyáron pedig megszületett második gyermeke, Haber Garner. A két kislány boldog apukája a filmproducer Cash Warren. Jessica mind a magánéletben...




 ... mind a vörös szőnyegen büszkén vállalta gömbölyödő pocakját,



ami nem is csoda, hiszen csodaszép kismama volt! 

Címlapbaba és - mama



És egy extra kép, amit azért szeretek különösen, mert nem csak egy szimpla baba-mama fotó, a gyönyörű, buddhista fotómodell, Miranda Kerr - aki egyébként is többször állt már valamilyen jó ügy mellé a maga eszközével pl. a Rolling Stone magazinban meztelenül látható egy fához kötözve, hogy felhívja a figyelmet a koalák kiirtására - ugyanis a szoptatás fontosságát szerette volna hangsúlyozni:

Szép és természetes
 A kis Flynn papája egyébként a Karib tenger kalózaiból ismert, jóképű Orlando Bloom.

Említettem, hogy szeretnék pár szót ejteni a babahordozásról is. Nos, ma már nem hosszú szoknyás, a melltartó használatát mellőző és a szőrtelenítés fogalmát nem ismerő "ősanyákat" kell elképzelnünk, ha a hordozásról beszélünk, szerencsére lassan trenddé válik ez a - mind a baba, mind a mama számára hasznos és kényelmes - módja a helyváltoztatásnak! 
Én a magam részéről 5 hónapos korától mostanáig (2 éves koráig) hordoztam a lányomat, először mei-taiban, majd csatos hordozóban, emellett sokat babakocsiztunk is, szóval nem gondolom, hogy lelki sérült lesz a gyerek, ha babakocsit ér a feneke, de a hordozás fontossága és jótékony hatásai el nem vitathatók, ez biztos! A mei-taiunk átsegített minket fogzási fájdalom miatti nemalvós időszakon, hasfájós időszakon és betegségen, amikor fekve nem kapott szegénykém rendesen levegőt, viszont a hátamra kötve, függőeges testhelyzetben remekül tudott aludni, miközben én mosogattam! Kirándultunk nem éppen babakocsibarát arborétumban gyerekkel a hátamon, de állatkertet is így jártunk, így tömegközlekedtünk és még sorolhatnám...

Miért jó a babahordozás? Lássuk csak:
A babahordozó használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira. A babák többsége nem is szeret benne hosszabb időt eltölteni, és végül úgyis karban köt ki. A babakocsit csak 130 évvel ezelőtt találták ki a viktoriánus Angliában, és mivel nagy üzletnek bizonyult, azóta is fejlesztgetik. De ki találkozott tökéletes babakocsival…? :D A babahordozáshoz csak egy hordozóra van szükségünk, ami kis helyen elfér. Ez egy erős anyagból varrt eszköz, aminek ára töredéke egy babakocsiénak, használati értéke pedig a többszöröse. Szabadon közlekedhetünk vele, mintha csak egyedül lennénk. Marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. Ha autóval megyünk valahova, nem foglal helyet a babakocsi. A babát kevesebb káros környezeti hatás éri, mert magasan van. A testközelség miatt mindig tudjuk, fázik-e vagy melege van. Hordozáshoz kevesebb ruhát kell adni a babára.
A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, hiszen 9 hónapig élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. Ha ezt az igényét kielégítjük, egy adott korban, amikor itt az ideje, elhagyja azt, mivel okafogyottá vált. A hordozás elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A babát megnyugtatja a testközelség, pl. amikor nyűgösebb (meg a szülei is), az esti órákban. Hordozni a szülőnek is jó érzés, mert biztos lehet benne, hogy babája alapvető igényeit megfelelően elégíti ki. Puszit adni is egyszerűbb egy hordozott babának :) A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilág irányából, oda tud bújni a mamájához, és pihenhet. A babahordozással megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba.
A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. A hordozás során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás (mint egy széles M betű) fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, és a testközelség eleve elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás. További pozitívum, hogy hasfájós kisbaba emésztését is javítja a babahordozás, ezen kívül a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.
A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre.

És akkor a végén jöjjön pár hordozós kép a sztárvilágból:

Ever baberszényben

Angelina csatos hordozóval

Gisele Bündchen szintén egy csatossal (nekem szinte ugyanilyenem van)

Gwen Stefani is hordoz

Brad apuka és az ő kis erszénye

Danii Minogue és párja, aki büszkén hordozza babájukat

Nicole Kidman

Maddox babaslingben





3 megjegyzés: