2012. május 1., kedd

Gyros otthon

Nem, nem arról fog szólni a bejegyzés, hogy rendeljünk a kedvenc gyros-osunktól kaját és fogyasszuk el :-) hanem, hogy hogyan készítsünk gyros-t otthon! Kevésbé lelkes konyhatündéreknek is ajánlom, bátran vágjanak bele, lepjék meg vele a párjukat vagy családjukat, mert egyszerű és nagyon finom!

Mi imádjuk a görög és török konyhát, ha úton vagyunk és nincs lehetőségünk otthon ebédelni, inkább eszünk gyros-t vagy kebap-ot, mint mondjuk McDonald's-os kaját, nem is volt kérdés, hogy megtanulom házilag elkészíteni ezeket a finomságokat. 

Most a gyros-t mutatom meg Nektek. 



A pita elkészítése: nekem ez volt a legnagyobb mumus, sokáig nem mertem nekiállni, ezért bolti pitát vettem (kb. 150-200 Ft/2 db), de az nem az igazi, így rászántam magam, lesz, ami lesz, megsütöm. Kár volt vele ennyit várni, mert nagyon egyszerű és természetesen sokkal finomabb, mint a bolti. 8 db pitához mindössze fél kg. lisztre, 25 gramm élesztőre, fél teáskanál cukorra, negyed evőkanál sóra és kb. 3 dl langyos vízre van szükség. Ez tulajdonképpen egy egyszerű kenyértészta, a hozzávalókat alaposan össze kell gyúrni (a vizet nem egyszerre beleönteni, hanem folyamatosan adagolni és figyelni, hogy mennyit vesz fel), majd 30-40 percre letakarva, meleg helyre tenni, hogy megkeljen. Kb. duplájára fog kelni, lisztezett munkalapra tesszük és 8 egyforma gombócot formázunk belőle, majd ezeket 1-1,5 centi vastagságúra nyújtjuk. Előmelegített, 300°C-os sütőben kell megsütni sütőpapíron vagy lisztezett tepsin. Egy tepsire egyszerre 3-4 fér. Na itt kell figyelni, mert 3-4 perc alatt kész is van. Nem kell megijedni, ha látjuk, hogy puffadnak, ilyenkor válik ugyanis szét a közepük, hogy később a tölteléket bele tudjuk pakolni. Akkor jó, ha puffad :-) amikor kivesszük, majd szépen kimegy belőlük a levegő. Ha az egyik fele már szép aranybarnás, akkor átfordítjuk, másik felét is aranyszínűre sütjük és kész.



A hús és az öntet: Legutoljára a Knorr Rafinéria 2 az 1-ben gyros alap fokhagymás dresszinggel keveréket használtam, nagyon finom volt. Ehhez kell egy pohár natúr joghurt (plusz nekem kellett 3 dl tejföl is). Tehát 30-40 dkg csirkehúst apró kockákra vágunk, a fűszerkeverékbe jól beleforgatjuk és állni hagyjuk egy kicsit, majd kevés olajon megsütjük szép pirosra. 


Én wokban csinálom, mert abban olyan finom, kérges lesz, mint az igazi gyros husi, de sima serpenyőben is jó. 


Közben a zacskón levő utasítás szerint elkészítem az öntetet, figyelem, nagyon kevés lesz és irtózat erős fokhagymás, úgyhogy én hozzáadtam plusz 3 dl tejfölt, így a mennyiség és az íz is rendben volt!





A saláta: Karikákra vagy kockákra vágott paradicsom, csíkokra vágott fejes saláta, káposzta, csemegekukorica, lila hagyma karikák jól összeforgatva.



Most már csak meg kell tölteni a pitákat, lehet úgy is, hogy rétegezzük; hús-sali-öntet-hús-sali-öntet, de össze is lehet kutyulni mindent és úgy ömleszteni. 


Burgonyát süthetünk hozzá, ha valaki úgy szereti (gyros tál) és már lehet is fogyasztani! Jó étvágyat hozzá!



Elkészítitek? ;-)

Ne felejtsétek, hogy a Coverderm játékra még néhány napig jelentkezhettek ITT, mindenkinek van esélye tesztelni és teljes kiszerelésű termékeket nyerni is! Hajrá!

5 megjegyzés:

  1. Én is szoktam ilyet csinálni, ugyanígy Knorr-ból, és nagyon szeretjük! :-) A fokhagymát imádjuk, úgyhogy nem zavart a mártás erőssége, úgyis akkor esszük, amikor nem megyünk sehová! ;) Viszont pitát még én sem sütöttem soha, de ezek után ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, tényleg megéri, nem nagy munka ahhoz képest, hogy mekkora különbség van a bolti és a friss, házi között!

      Törlés
  2. Mi is szoktunk itthon csinálni gyrost:$meg tortilla tekercset, és nyáron kint az udvaron hambit :$ a husit is mi keverjük be hozzá, és a parázs felett sütjük meg:$ imádom :D

    VálaszTörlés
  3. Én egyszer próbáltam pitát sütni, de nekem meg az volt a baj, hogy nem puffadt fel, erg, 8 pitából csak kettőbe tudtam tölteni, a többit haraptuk a gyroshoz.Pedig ugyanaz volt a tészta mint neked.

    VálaszTörlés
  4. Casino Games - Savannah NC, USA
    We've 윌리엄힐 got everything you 스마일 먹튀 need to make a 벳365 memorable visit 심바 먹튀 to Savannah, 프라하 사이트 NC, and you'll find a variety of options at our restaurants,

    VálaszTörlés